Co tu jest?

Sylar
Zaklinacz słów

Co tu jest?

Post by Sylar »

Myślę o dokupieniu sobie dodatku Dragon Storm i nie wiem czy się opłaca wydawać na to kase.Chciałbym abyście mi powiedzieli co w tym dodatku jet bo ja wiem tylko że zaczyna się jako runiczny wojownik wskrzeszony przz Szaikana.
Image
Guest

Post by Guest »

http://rpgwars.pl/index.php?option=com_ ... iew&id=611

SpellForce 2: Władca Smoków (Dragon Storm) - recenzja PDF Drukuj E-mail

Napisał: Smaug

środa, 29 sierpień 2007

SpellForce 2: Władca Smoków (Dragon Storm), gry RPG, cRPG, mmoRPG Po dość długim oczekiwaniu wreszcie doczekaliśmy się dodatku do gry z pogranicza gatunków RPG i RTS. Chodzi oczywiście o SpellForce 2: Władca Smoków (Dragon Storm). Rozszerzenie gruntownie testowałem przez ostatni miesiąc. Zapraszam do zapoznania się z wynikami tych badań.

Image

SpellForce 2: Władca Smoków (Dragon Storm), gry RPG, cRPG, mmoRPGW pudełku za ok. 60 złotych znalazłem jedynie cieniutką instrukcję i ulotkę. Dystrybutor gry (CD Projekt) w przeciwieństwie do SpellForce 2: Czas Mrocznych Wojen nie postanowił dodać nawet solucji. Szkoda także że pierwszy dodatek do SpellForce 2 wymaga płyty w napędzie. Jak dotąd żadnej części sagi nie dotyczył ten problem.

Image

Hmmmm... Można się było tego spodziewać

SpellForce 2: Władca Smoków (Dragon Storm), gry RPG, cRPG, mmoRPG

SpellForce 2: Władca Smoków rozwija fabułę zapoczątkowaną już w SpellForce: Zakon Świtu. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie że jeśli nie zapoznałeś się z początkiem sagi to nie zrozumiesz wątku głównego i wielu kwestii. Tym razem akcja krąży wokół praognia. Jak łatwo zgadnąć do tej starożytnej siły zaczął dobierać się ktoś, kto absolutnie nie powinien. :wink: Na domiar złego portale łączące resztki świata pozostałe po wojnie zaczynają tracić zdolność teleportacji (nikt nie wie dlaczego). Podobnie jak w SpellForce 2: Czas Mrocznych Wojen lekarstwem na wszystko stanie się Szaikan, ale tym razem z aktywnym wsparciem swoich smoczych towarzyszy. Żeby jeszcze ściślej powiązać wszystkie części okaże się, że główny bohater był w czasach Kręgu jednym z runicznych wojowników (należał do Hokana Ashira). Fabuła być może nie jest porażająca, ale stanowi miłe tło dla wydarzeń.

SpellForce bardziej smoczny

SpellForce 2: Władca Smoków (Dragon Storm), gry RPG, cRPG, mmoRPG Niemiecki Phenomic wreszcie przeszedł działania. Po niezliczonych opowieściach o rasie Szaikanów podawanych na przestrzeni SpellForce 2: Czas Mrocznych Wojen w końcu otrzymałem możliwość sprawdzenia ich w boju. To oczywiście za sprawą oddania ich pod komendę gracza jako nową rasa. W skład paktu Szaikanów wchodzą jeszcze Smokowce i Ostrza. Za cały bardzo zróżnicowany sojusz trzech wymienionych odłamów Niemcom należą się wielki brawa, bo nareszcie ta rasa jest taka jakie miały być wszystkie od początku. A to głównie za sprawą alternatywnych ulepszeń, które dotyczą aż pięciu jednostek tego sojuszu. Takie rozwiązanie wzmacnia jeszcze elementy strategiczne (wolisz łuczników z płonącymi strzałami czy strzelających w trzy cele jednocześnie?). Jednak teraz dzięki temu lepiej są widoczne braki w pozostałych sojuszach, w których z grubsza nie zmieniło się nic (żadnych nowych jednostek czy budynków). Sami Szaikanie z racji tego że w ich żyłach płynie krew smoka są znacznie silniejsi od pozostałych ras. Oczywiście dla zrównoważenia sił ich jednostki są dużo kosztowniejsze i trudniejsze w utrzymaniu. Cały sojusz prezentuje się rewelacyjnie na czele z modelami smokowców i tytana. Smocze zmiany zaszły także w głównym bohaterze. Do dyspozycji gracza oddano trzecie drzewko umiejętności (drzewko Szaikana) na dokładkę do drzew magii i walki. W jego skład wchodzi siedem kategorii podzielonych na trzy rodzaje specjalizacji. Drzewo choć małe, to do rozgrywki wprowadza wiele potężnych zdolności (zwłaszcza dla wojownika). Problem stanowi to, że limit poziomów w kampanii jest taki sam (maksymalnie 30), więc także punktów do rozdania będzie tyle samo co w podstawce bez dodatkowych umiejętności.

Jak tym razem uratujesz świat?SpellForce 2: Władca Smoków (Dragon Storm), gry RPG, cRPG, mmoRPG

Mocną stroną rozgrywki podobnie jak we wszystkich częściach SpellForce jest kampania. Zadania we Władcy Smoków to nie proste ‘zniszcz obóz wroga’ tylko szereg wyzwań wymagających taktycznego i abstrakcyjnego myślenia. Obrona na czas, ataki z pomocą sojuszników, a także zagadki i dochodzenia w sprawach kryminalnych – wszystko do twojej dyspozycji. Autorzy wreszcie stworzyli porządny system kompletów przedmiotów. W podstawce zestawy tez podobno jakieś były, ale większego wpływu na grę to nie miało. Zresztą w przedmiotach zaszło wiele zmian. Oczywiście dodatek wprowadza bardzo dużo nowych starannie przygotowanych ubranek, jednak ważniejsze jest system tworzenia własnych. Nowe rozwiązanie opiera się na kilku rodzajach materiałów i kryształach dodawanych aby przedmioty uzyskały magiczne właściwości. Jedyne co może przeszkadzać to długość kampanii. Jak już wspominałem rozgrywka kończy się na poziomie 30, ale zaczyna na 10 (każdy awatar otrzymuje na początku 9 punktów do podziału między drzewka). Żal tym większy że nie wiadomo czy powstaną następne części. Wiele lokacji z SpellForce 2: Czas Mrocznych Wojen zostało skopiowanych do dodatku (odwiedzisz je ponownie w nieco innych okolicznościach :wink:), ale te kilka nowych dodanych do mapy w zupełności wystarcza. Na koniec najlepsze dla fanów SpellForce. Wszystko to jest dostępne na nowym poziomie trudności (bardzo trudny). Autorzy pokusili się także w pewnie sposób objąć całą sagę np. na początku kampanii jesteśmy informowani o zadaniu polegającym na zebraniu 20 przedmiotów ściśle powiązanych z niektórymi zadaniami z poprzednich części gry.

Smok bez wsparcia

SpellForce 2: Władca Smoków (Dragon Storm), gry RPG, cRPG, mmoRPG Niestety SpellForce 2: Władca Smoków nie sposób nie wspomnieć czegoś nt. wsparcia technicznego dystrybutora gry. Nieco się zdziwiłem gdy nie mogłem się dołączyć do żadnych gier internetowych z powodu rzekomej niezgodności wersji z hostem. Gracze niemieccy posiadali wersję 2.00 (moja 1.50), ale przecież Polacy na pewno będą mieć to co ja więc dlaczego nie mogę grać także z nimi? W pokoju dowiedziałem się też że mój problem nie jest odosobniony. Nieco zdziwiony napisałem list do sklepu gram.pl, bo przy okazji wyszedł też problem z rejestracją gry. Po czasie wyznaczonym na odpowiedź przyszedł mail od gram.pl że to właściwie nie ich sprawa i mam sobie napisać do CDP. Żeby było śmieszniej formularz zgłoszeniowy do CDP znajduje się także na stronie gram.pl w innym miejscu. Odpowiedzi jak i patcha 2.00 nie ma do dziś, więc zostaje tylko gra po LANie (przynajmniej to działa). Na tego typu problem jest jednak sposób udzielony mi przez osobę z pokoju: odinstaluj dodatek. Co do polonizacji nie mam uwag poza kilkoma dziwnymi nazwami przedmiotów. Ciągle też wpienia sztuczna inteligencja zarówno wroga jak i twoich sprzymierzeńców. Oddziały po otrzymaniu rozkazu udania się wzdłuż nieco bardziej zawiłej ścieżki potrafią na dłuższą chwilę stanąć, albo co gorsza w ogóle przestać się ruszać. Natomiast podczas ataku niejednokrotnie wzajemnie blokują sobie drogę do celu. Niewiele w kwestii sztucznej inteligencji zmieniło się w trybie potyczki. Zagrywki komputera w stylu wysyłania robotników po surowce znajdujące się blisko twojej bezy (podczas gdy może eksploatować okolice swojej) to wciąż norma.

Zgaszony Smok

SpellForce 2: Władca Smoków (Dragon Storm), gry RPG, cRPG, mmoRPG Ciężko jednoznacznie podsumować grę SpellForce 2: Władca Smoków. Z jednej strony mamy znakomitą kampanię a, z drugiej totalną wpadkę CDP z multi. Jeśli przedkładasz ponad rozgrywkę masową tryb pojedynczy, to śmiało możesz zwiększyć moją ocenę o jedno oczko. Natomiast jeśli wolisz multi a nie będziesz miał możliwości wykorzystać LANu to pozostaje czekać na jakiś konkretne działania polskiego dystrybutora. Wybór tym bardziej bolesny że Phenomic dodał jeszcze arenę jako miejsce starć wysokolewelowych postaci.

Image

Plusy:

-kampania

-Szaikanie

-zagadki!

Minusy:

-brak wsparcia CDP

-AI

-rasy bez zmian

Ocena: 8/10

by Smaug

RPG Wars Company

------------------------------------------------------------------

Polecam również ten link ;] http://rpgwars.pl/index.php?option=com_ ... &Itemid=43

Mam nadzieje że wyczerpałem temat :PPP
Sylar
Zaklinacz słów

Post by Sylar »

Jak wygląda tytan Szaikanów?
Image
Guest

Post by Guest »

Może to niewiem ale znalazłem coś takiego i to może być tytan :p

Image
Sylar
Zaklinacz słów

Post by Sylar »

Tak myślałem że to będzie coś ze smokami.
Image
Hokanos
Niemy Mędrzec

Post by Hokanos »

Hm zawiodłem się troche na błogosławionych i twórcy . No ale dużym plusem w klampani jest to że można zakosztować mocy praognia(no dobra namiastki) Hm nic tylko czekać na kolejny dodatek , o ile wyjdzie...
Guest

Post by Guest »

raczej jak już to trójka,nie dodatek :]
Sylar
Zaklinacz słów

Post by Sylar »

Yeah!!!!!! Mam władce smoków. A ten smok co pokazałeś to nie tytan. Później jak wróce to dam screena. Ale te raszy szaikanie, smokowce i ostrza są super!!!!!
Image
Guest

Post by Guest »

Mam małe pytanie czy jak sciągne sobie ten dodatek to bedzie potrzebny cd-kay i crack do niego jeżeli tak to prosiła bym abyście je tu wrzucili :)
Guest

Post by Guest »

Błąd! Nie pisz tu o piractwie bo Cię powieszą!!! Z takimi pytaniami zapraszam raczej na np. http://www.darkwarez.pl
Doyle
Łupieżca tematów

Post by Doyle »

Ps. Shani, dodatek Władca Smoków ostatnio bardzo staniał, można go kupić nawet za 10 zł.
Image
Image
Image
Guest

Post by Guest »

Ja nie "linkuję nielegalnie udostępnianych w Internecie materiałów" ani "cracków, czy też linków do pirackich wersji programów" a jedynie forum na którym można się zapytać o cracka lub cd-key^^, a że są tam tacy niedobrzy ludzie którzy linkują swoje niekoniecznie nielegalne materiały to już nie moja wina i zmartwienie. Reasumując jestem winny conajwyżej spamowania :wink:
Feniks
Mocarz klawiszy

Post by Feniks »

Shani 1 i 2 z dodatkami to niski wydatek od 50 do 100 zł jako SpellForce Universe , więc nie pisz tu o piractwie .

Vesamir ja za linki do SpellForce dzieki któremu można było mieć mapy dostałem warna więc się strzeż .
Guest

Post by Guest »

W zasadzie to mi aż tak nie zależy, nawet jak mnie Sorv albo Kahad zbanuje, zawsze można się zarejestrować znowu :twisted: :twisted: :twisted:
Doyle
Łupieżca tematów

Post by Doyle »

Przeparaszam za offtop, jednakże: Vesemir słyszałeś o czymś takim jak hardware ban?

Można zbanować komuś płytę główną, bądź kartę sieciową i dopóki nie zmienisz zbanowanego elementu, można zapomnieć o rejestracji czy logowaniu. Poza tym istnieje też ban na hosta, więc nawet zmienne ip nie pomoże, bo host się nie zmienia...

Spellforce Universe w normalnym sklepie kosztuje ok 40 zł (ja kupiłem kiedyś za 15zł, bo akurat była promocja), więc to nie tak dużo za dwie gry wraz z dodatkami.
Image
Image
Image
Post Reply