mam problem w kraterze (i nie tylko) bo jak porozmawiam z nieumarłym tropicielem to odrazu mam bug kamery ale zawsze gdy wczytuję seva to mi kamera bardziej się psuje wie ktoś jak to rozwiązać to samo mam w kuźni ognia gdy porozmawiam z profesorem twiidle gdy go zmienie ponownie w człowieka i w norimarze gdy z thane rozmawiam.prosze o szybką odpowieć.
Post przeniesiony do odpowiedniego tematu. by STL
Autora postu na przyszłość proszę o używanie forumowej szukajki, bo następne tego typu (powtarzające się) tematy/posty będą kasowane
Spellforce 2 złota edycja, problem
Spellforce 2 złota edycja, problem
Witam.
Tak jak w temacie, mam złota edycje Spellforce 2 czyli Czas Mrocznych wojen i Władca smoków. I na czym polega mój problem ?
Zachciało mi się w końcu przejść do końca Sellforce 2, ale pokazał się taki problem że odechciewa się grać.
Otóż gra działa dość wolno tzn. postacie się wolno ruszają, myszka czasami się buntuje, a przy rozmowach to jak już skończy się głos postaci to i tak trza trochę poczekać albo nacisnąć spacje.
Ponoć jakaś łatka jest do tego, ale złota edycja już na początku jest na 2.01.
Więc jak próbowałem ją zainstalować to się nie dało. O Wirusach czy tym podobnym nie może być mowy, z 2 dni temu robiłem format.
A co do karty graficznej i dźwiękowej to ma:
Nvidia GeForce 7600 GT z najnowszym sterownikiem
Raeltek AC97 Audio i tak samo z najnowszym sterownikiem.
Czy ktoś może mi doradzić co zrobić by działało mi płynnie ?
P.S. Przed formatem tak samo mi działało jak teraz.
Tak jak w temacie, mam złota edycje Spellforce 2 czyli Czas Mrocznych wojen i Władca smoków. I na czym polega mój problem ?
Zachciało mi się w końcu przejść do końca Sellforce 2, ale pokazał się taki problem że odechciewa się grać.
Otóż gra działa dość wolno tzn. postacie się wolno ruszają, myszka czasami się buntuje, a przy rozmowach to jak już skończy się głos postaci to i tak trza trochę poczekać albo nacisnąć spacje.
Ponoć jakaś łatka jest do tego, ale złota edycja już na początku jest na 2.01.
Więc jak próbowałem ją zainstalować to się nie dało. O Wirusach czy tym podobnym nie może być mowy, z 2 dni temu robiłem format.
A co do karty graficznej i dźwiękowej to ma:
Nvidia GeForce 7600 GT z najnowszym sterownikiem
Raeltek AC97 Audio i tak samo z najnowszym sterownikiem.
Czy ktoś może mi doradzić co zrobić by działało mi płynnie ?
P.S. Przed formatem tak samo mi działało jak teraz.
Jeszcze byś mógł napisać jaki masz procesor i ile pamięci RAM (chyba najważniejsza), bo od tego również będzie zależała płynność animacji w grze.
Sprawdź, czy nie masz małej ilości miejsca na dysku systemowym (lub na tym gdzie znajduje się pagefile). Pomimo tego, że niedawno robiłeś format, zrób defragmentację (przede wszystkim systemowej partycji, jeśli sporo programów instalowałeś mógł się dysk (partycja) pofragmentować).
Sprawdź również jakie programy uruchamiają Ci się automatycznie z systemem (Menu Start --> uruchom, wpisujesz msconfig i w oknie które się pokaże zakładka Uruchamianie). Wyłącz zbędne programy (pomoże szczególnie przy małej ilości pamięci RAM). Przy uruchamianiu gry powyłączaj inne programy (np. firefox potrafi zeżreć nawet 200-300 MB RAM 'u jeśli ma kilka/kilkanaście zakładek otwartych)
Jeśli jesteś bardziej zaawansowanym użytkownikiem, możesz powyłączać również niektóre (zbędne) usługi systemowe (np. indeksowanie).
To wszystko do kupy wzięte powinno dać rezultaty.
Sprawdź, czy nie masz małej ilości miejsca na dysku systemowym (lub na tym gdzie znajduje się pagefile). Pomimo tego, że niedawno robiłeś format, zrób defragmentację (przede wszystkim systemowej partycji, jeśli sporo programów instalowałeś mógł się dysk (partycja) pofragmentować).
Sprawdź również jakie programy uruchamiają Ci się automatycznie z systemem (Menu Start --> uruchom, wpisujesz msconfig i w oknie które się pokaże zakładka Uruchamianie). Wyłącz zbędne programy (pomoże szczególnie przy małej ilości pamięci RAM). Przy uruchamianiu gry powyłączaj inne programy (np. firefox potrafi zeżreć nawet 200-300 MB RAM 'u jeśli ma kilka/kilkanaście zakładek otwartych)
Jeśli jesteś bardziej zaawansowanym użytkownikiem, możesz powyłączać również niektóre (zbędne) usługi systemowe (np. indeksowanie).
To wszystko do kupy wzięte powinno dać rezultaty.
Dziękuje za szybką odpowiedz.
Dzięki programowi "Can You Run It ?", wiem co może być przyczyna tego.
Czyli procesor :
Minimum: Pentium 4/Athlon XP or better
You Have: Intel(R) Celeron(R) CPU 2.93GHz
Nie spełniam przez to nawet minimalnych wymagań :/ a co do RAM to mam 1022.5 MB.
No nic jeszcze raz dziękuje za szybką odpowiedź. Będę grał albo tak jak teraz, z tymi problemami albo poczekam aż sobie kupie nowy komp.
aha jak ja w cos gram to nie mam nic włączonego.
Dzięki programowi "Can You Run It ?", wiem co może być przyczyna tego.
Czyli procesor :
Minimum: Pentium 4/Athlon XP or better
You Have: Intel(R) Celeron(R) CPU 2.93GHz
Nie spełniam przez to nawet minimalnych wymagań :/ a co do RAM to mam 1022.5 MB.
No nic jeszcze raz dziękuje za szybką odpowiedź. Będę grał albo tak jak teraz, z tymi problemami albo poczekam aż sobie kupie nowy komp.
aha jak ja w cos gram to nie mam nic włączonego.
No to oprócz procesora, to RAM 'u też trochę mało jak na taką grę (bo trzeba doliczyć, że sam system (jeśli masz WinXP) zabierze około połowy). Jeśli to DDR to obecnie za niedużą kasę można dokupić kości (jeśli masz w jednej 1024MB to kupić drugą taką i już będzie zdecydowanie lepiej), nie musisz czekać na nowego kompa
No chyba że planujesz akurat taki zakup niedługo.
Powodzenia w grze.
Powodzenia w grze.
żeby nie robić następnego tematu napisze tutaj mój następny problem.
I albo ja źle szukałem albo nie było to poruszane.
Otóż jak rozmawiam z Thurem w Norimarze (praktycznie koniec mapy)
i chce darować mu życie , i jak zaczyna gadać o swojej religi to wywala mnie na skały. I ekran jest taki jakbym patrzał oczami postaci, bo jak rusza się głowna postać to i ekran się rusza, ale i tak nic nie mogę z tym zrobić.
Wiec mam cicha nadzieje że macie coś co mi pomoże :]
I albo ja źle szukałem albo nie było to poruszane.
Otóż jak rozmawiam z Thurem w Norimarze (praktycznie koniec mapy)
i chce darować mu życie , i jak zaczyna gadać o swojej religi to wywala mnie na skały. I ekran jest taki jakbym patrzał oczami postaci, bo jak rusza się głowna postać to i ekran się rusza, ale i tak nic nie mogę z tym zrobić.
Wiec mam cicha nadzieje że macie coś co mi pomoże :]
Niekoniecznie będzie musiał zaczynać od początku. Zacząłem (niedawno) grać w SF2 i już co najmniej 2 razy pojawił mi się podobny bug. Jako że nie miałem dostępu do internetu, musiałem sobie poradzić bez niego
A trochę się nakombinowałem (miałem się już nawet posunąć do przeinstalowania gry. (ściągnąć nie było jak i co
)
Wystarczy że wczyta najbliższy zapis gry, dojdzie ponownie do tego gościa przy którym pojawił się błąd, z tym że zamiast z nim rozmawiać normalnie i czytać wszystko, niech "przeleci" wszystko na spacji, jakby pomijając dialogi. U mnie zadziałało, bug się nie pojawił i mogłem grać normalnie przechodząc dalej mapę.
Wystarczy że wczyta najbliższy zapis gry, dojdzie ponownie do tego gościa przy którym pojawił się błąd, z tym że zamiast z nim rozmawiać normalnie i czytać wszystko, niech "przeleci" wszystko na spacji, jakby pomijając dialogi. U mnie zadziałało, bug się nie pojawił i mogłem grać normalnie przechodząc dalej mapę.